Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (nieuws)

Nieuwsberichten op Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
  1. Een plafondschildering van Gerard de Lairesse blijkt de directe neerslag van de dramatische gebeurtenissen uit het Rampjaar 1672, toen de Republiek door vier buitenlandse legers tegelijk werd aangevallen. Dit concludeert kunsthistorica dr. Margriet van Eikema Hommes in haar boek 'De Hemel van Gerard de Lairesse' dat eind deze maand verschijnt bij Amsterdam University Press.
  2. In een unieke samenloop van omstandigheden heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een opmerkelijke ontdekking gedaan nabij Terschelling. Bij het bergen van containers die het containerschip MSC Zoë begin 2019 verloor, werden de resten van een zestiende-eeuws scheepswrak aangetroffen. Dit wrak, beladen met meer dan 13.000 kg aan koperen platen van de invloedrijke Duitse handelsfamilie Fugger, biedt een zeldzame blik op de complexe handelsnetwerken en de geavanceerde metallurgische technieken van de Renaissance.
  3. Het Amsterdamse Museum Ons’ Lieve Heer op Solder krijgt het Europees Erfgoedlabel toegekend. Het label is een initiatief van de Europese Commissie en wordt toegekend aan erfgoedlocaties met grote symbolische waarde voor Europa. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder ontvangt het label, omdat de schuilkerk van het museum het belang van tolerantie en vrijheid van geweten reflecteert. Het museum ontvangt het label vanavond tijdens de Award Ceremony, in aanwezigheid van belanghebbende en vertegenwoordigers van alle locaties met het Europees Erfgoedlabel. 
  4. Jesse Breet is op 10 april feestelijk benoemd tot winnaar van de eerste Scriptieprijs Cultuurgoederen WOII. De gedeelde tweede plaats ging naar Leah Niederhausen en Eléonore Thole. De drie finalisten ontvangen elk een geldbedrag voor een ontwikkeltraject en krijgen de mogelijkheid om het onderwerp van hun scriptie op passende podia te delen.
  5. Bent u eigenaar van een rijksmonumentaal woonhuis? Dan hebben we uw hulp nodig. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) doen onderzoek naar de woonhuissubsidie door middel van een enquête. Ook wanneer u, als eigenaar van een rijksmonumentale woning, niet bekend bent met de woonhuissubsidie, hopen we toch dat u een paar korte vragen wilt beantwoorden.
  6. Op 1 april 2024 treedt het Wijzigingsbesluit Erfgoedwet archeologie in werking. Het besluit regelt drie extra uitzonderingen op de certificeringsplicht voor het doen van archeologische opgravingen.
  7. Maar weinig mensen weten dat we in Nederland bossen hebben die in 1850 ook al bos waren. In deze bossen en houtwallen zijn nog wilde bomen en struiken te vinden. In de documentaire Eeuwige Bossen, die dinsdag 26 maart jl. bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in première ging, is te zien waarom het zo belangrijk is om zuinig te zijn op deze inheemse bossen en houtwallen. 
  8. Uit negen inzendingen heeft de jury drie finalisten uitgekozen die kans maken op de Scriptie­prijs Cultuur­goederen WOII (1933-1945). In alfabetische volgorde zijn dat: Jesse Breet, Leah Niederhausen en Eléonore Thole. De uitreiking van de prijs vindt plaats op de Platform­bijeenkomst Cultuur­goederen WOII in het Noord­brabants Museum op 10 april a.s.
  9. Houdt u zich bezig met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of monumenten? De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. Vanaf 20 mei 2024 is het mogelijk om uw conceptaanvraag op te slaan in MijnRVO. U kunt uw aanvraag indienen vanaf 3 juni 2024.
  10. Voor het derde opeenvolgende jaar gaat in 2024 de Erfgoed Duur­zaam­heids­prijs uitgereikt worden. De inzend­termijn is vanaf 12 maart tot en met 12 mei a.s. Het verduurzamen van monumenten is echt anders en complexer is dan het verduurzamen van nieuwere woningen. De organi­satoren willen monument­eigenaren ook dit jaar inspireren en laten zien wat er wél kan.
  11. De uitvoering van erfgoedtaken in de fysieke leefomgeving staat bij gemeenten en provincies onder druk. Daarom start het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW), in samenwerking met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het programma Erfgoed & Overheid. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is ook nauw betrokken.
  12. In de database Maritime Stepping Stones (MaSS) staan verhalen van duizenden scheepswrakken en andere maritieme vindplaatsen boven en onder water, verspreid over de hele wereld. In samenwerking met Batavialand zijn begin dit jaar 152 wrakken toegevoegd die in de polders van Flevoland zijn aangetroffen. In totaal zijn nu 274 Flevolandse wrakken opgenomen in MaSS.
  13. Musea slaan de handen ineen voor onderzoek naar koloniale collecties in Nederland. Het nieuwe Consortium Koloniale Collecties biedt een netwerk en expertise, onder meer bij herkomstonderzoek en digitalisering van objecten uit een koloniale context, zodat deze collectiestukken online toegankelijk en zichtbaar zijn.
  14. Particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie kunnen binnenkort weer woonhuissubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Van 1 maart tot en met 30 april kunnen deze eigenaren subsidie aanvragen voor werkzaamheden die in 2023 zijn uitgevoerd.
  15. Vanaf dit jaar zet Nederland zich als observerend lidstaat in voor de Culturele Routes van de Raad van Europa. Met deze routes kunnen mensen op basis van thema’s Europa en haar rijke en diverse erfgoed op een andere manier ontdekken.
  16. Klein Kattendam in Haaksbergen is aangewezen als rijksmonument. De boerderij is een zogeheten los hoes, een boerderijtype dat tegenwoordig buitengewoon zeldzaam is. Omdat de boerderij, het erf en de bij­ge­bouwen zo goed bewaard zijn gebleven, is Klein Kattendam toegevoegd aan het rijks­monumenten­bestand.
  17. In een baanbrekend onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) door een internationaal team van wetenschappers, is vastgesteld dat de vroegmiddeleeuwse glasproductie in Nederland deel uitmaakte van een uitgebreid Europees netwerk.
  18. Rijksmonumenteigenaren kunnen vanaf 1 februari een aanvraag doen voor de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Instandhoudingssubsidie) bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
  19. Het eerste nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in 2024 is klaar. Het magazine is online te lezen. Heeft u een abonnement, dan ligt het tijdschrift binnenkort op uw deurmat.   
  20. Op 30 januari heeft Arjan de Zeeuw, directeur Kennis en Advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, meerdere archeologische monumentenpaspoorten overhandigd aan Ingeborg Absil, directeur Bereikbaarheid & Netwerkkwaliteit bij Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Rijkswaterstaat is eigenaar van 33 archeologische rijksmonumenten.