Rijksoverheid erfgoednieuws

Nieuwsberichten over het onderwerp Erfgoed op Rijksoverheid.nl
  1. De komende 10 jaar is € 770 miljoen extra nodig voor restauraties van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Het gaat om kerken, kloosters, molens, vuurtorens en boerderijen met een grote cultuur-historische waarde. Dat blijkt uit het tussenrapport ‘Onderzoek restauratieopgave niet-woonhuis-rijksmonumenten’ dat staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media) en het IPO vandaag in ontvangst hebben genomen. De opdracht voor dit rapport is van rijk, provincies, gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds.
  2. Nederland heeft het Verdrag van Faro ondertekend. De Raad van Europa benadrukt met dit verdrag een ander perspectief op erfgoed. Het Verdrag van Faro stelt de mens en de samenleving centraal en hún relatie met erfgoed. Voor de uitvoering in Nederland is € 6 miljoen beschikbaar.
  3. Zomercarnaval en Graslandbevloeiing komen beiden op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. Dat is op 6 december besloten tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van het comité van het Unesco verdrag immaterieel erfgoed in Botswana. Op deze zogenoemde 'Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid' staan tradities, gebruiken en ambachten uit de hele wereld die het waard zijn om door te geven aan nieuwe generaties.
  4. Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) stelt € 756.968 beschikbaar voor de restauratie van de zogenaamde ‘Roze Boerderij’ in Drieborg. Daarmee is voldoende geld beschikbaar om te kunnen starten met onder andere de restauratie en het schadeherstel van dit 157 jaar oude rijksmonument. Eerder heeft staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) een bedrag toegekend via het Interventieteam vastgelopen situaties. Ook de provincie Groningen heeft middelen gereserveerd.
  5. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en de Unie van Waterschappen sluiten zich aan bij de Erfgoeddeal. Daardoor komt het aantal deelnemers op 15. De Erfgoeddeal heeft als doel om erfgoed in te zetten voor bijvoorbeeld verduurzaming van de leefomgeving en omgaan met klimaatverandering. Onder meer door samenwerking te stimuleren tussen overheden, maatschappelijke organisaties en eigenaars. Elk jaar wordt geld toegekend aan projecten op het snijvlak van gebiedsontwikkeling, erfgoed en duurzaamheid. Waterschappen, gemeenten en provincies dienen deze projecten in.
  6. Nederland geeft op verzoek van Indonesië en Sri Lanka 478 culturele objecten terug. Tijdens de koloniale periode zijn deze voorwerpen onterecht in Nederland beland, via bijvoorbeeld roof of dwang. Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) heeft tot de teruggave besloten. Zij volgt daarmee de allereerste adviezen op van de commissie Koloniale Collecties onder voorzitterschap van Lilian Gonçalves-Ho Kang You. De werken bevinden zich op dit moment in de collecties van het Nationaal Museum van Wereldculturen en het Rijksmuseum.
  7. Staatssecretaris Uslu zal het Verdrag van Faro ondertekenen. Daarmee committeert Nederland zich aan de afspraken in het verdrag over de maatschappelijke waarde van cultureel erfgoed. Het verdrag is opgesteld door de Raad van Europa en benadrukt een perspectief op erfgoed waarin mensen en hún relatie met erfgoed centraal staan. Dit als aanvulling op de investering die veel Europese landen – net als Nederland – de afgelopen decennia deden in het erfgoed zelf en de kwaliteit van erfgoedzorg. Voor de uitvoering is € 6 miljoen beschikbaar.
  8. Staatssecretaris Uslu heeft samen met het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging Nederlandse Gemeenten de verlenging van de Erfgoeddeal tot 2025 getekend. Het kabinet trekt hier € 12,5 miljoen voor uit.
  9. Breng vóór 26 november jouw stem uit Uit 52 aanmeldingen selecteerde de jury onder leiding van Kathleen Ferrier (voorzitter Nederlandse Unesco Commissie) 3 finalisten die kans maken op de Erfgoedvrijwilligersprijs 2022. De vrijwilligersteams van Museumboerderij Wendezoele, Openluchtbad Zwolle en het Van Eesterenmuseum maken kans op de hoofdprijs van €10.000. Stemmen kan tot en met 25 november via erfgoedvrijwilligersprijs.nl. De prijsuitreiking vindt plaats op 1 december in theater Diligentia in Den Haag.
  10. Samen met een aantal andere Europese landen heeft Nederland de techniek van graslandbevloeiing voorgedragen voor de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed. Op deze zogenoemde 'Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid' staan tradities, gebruiken en ambachten uit de hele wereld die het waard zijn door te blijven geven. In Nederland wordt graslandbevloeiing al vanaf de Middeleeuwen toegepast. In delen van Overijssel en Noord-Brabant wordt de techniek nog steeds toegepast.
  11. De Nederlandse Staat wil met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds, De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt aankopen en voorgoed in het publieke domein brengen. Eeuwenlang was het topstuk in particulier bezit, onder andere van de koning van Engeland en sinds 1844 van de familie De Rothschild. Nu doet zich de kans voor een laatste Rembrandt van dit kaliber te verwerven. Het voorstel tot wijziging van de begroting van OCW om de aankoop mogelijk te maken, is vandaag aan de Tweede Kamer verstuurd.
  12. Vanaf vandaag kunnen vrijwilligersteams worden genomineerd voor de nationale Erfgoedvrijwilligersprijs 2021. Op 6 december 2021 reikt demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de tweede keer de nationale Erfgoedvrijwilligersprijs uit aan het vrijwilligersteam dat zich uitzonderlijk heeft ingezet voor het (cultureel) erfgoed van Nederland. Stichting Nederland Monumentenland organiseert de prijs.
  13. Nederland heeft er 3 nieuwe historische wereldiconen bij. Met plaatsing op de Werelderfgoedlijst worden zij toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de wereld. Voor Nederland zijn de Neder-Germaanse Limes – de voormalige grens van het Romeinse Rijk -, de Koloniën van Weldadigheid en de Hollandse Waterlinies op de lijst gekomen. Tijdens de vergadering van het Werelderfgoedcomité, dat nog duurt t/m 31 juli, besluiten de zitting hebbende landen gezamenlijk welke gebieden toegevoegd worden aan de werelderfgoedlijst.
  14. Vandaag overhandigen Arjen Uijterlinde, ambassadeur Internationale Culturele Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en Barbara Siregar, Directeur van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, 7 archeologische voorwerpen aan de Irakese ambassadeur, de heer Hisham Al Alawi. De voorwerpen kwamen aan het licht toen deze door een Nederlandse particulier aangeboden werden bij een veilinghuis. Na een burgermelding heeft de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed een onderzoek ingesteld. De Nederlandse particulier doet vrijwillig afstand van voorwerpen zodat deze teruggegeven kunnen worden aan Irak.
  15. Vandaag maken demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Michiel Rijsberman, gedeputeerde Kunst en Cultuur van de Provincie Flevoland, bekend dat zij flink willen investeren in Erfgoedcentrum Batavialand in Lelystad. Het centrum krijgt de functie van Nationaal Scheeps-archeologisch Depot toegewezen. Daarvoor doet minister Van Engelshoven een investering van eenmalig € 5,04 miljoen euro en € 0,4 miljoen euro per jaar voor de aanwijzing van Erfgoedcentrum Batavialand als Nationaal Scheeps-archeologisch Depot en het beheer van de maritiem-archeologische rijkscollectie. Ook de Provincie Flevoland heeft het voornemen om een financiële bijdrage van eenmalig € 2 miljoen en € 0,3 miljoen per jaar te investeren in de publieksfunctie van Erfgoedcentrum Batavialand met als doel meer publiek te trekken.
  16. De oorspronkelijke bevolking van de koloniale gebieden is onrecht aangedaan door het tegen hun wil in bezit nemen van cultuurgoederen, aldus het kabinet in reactie op het advies Koloniale collecties en erkenning van onrecht van de Raad voor Cultuur en de Commissie Nationaal Kader Koloniale Collecties onder voorzitterschap van Lilian Gonçalves – Ho Kang You.
  17. De nationale Erfgoedvrijwilligersprijs is een nieuwe prijs die minister Ingrid van Engelshoven van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het leven heeft geroepen en die zij voor het eerst zal uitreiken op 4 december 2020. Met deze prijs wil de minister het vrijwilligersteam dat zich het afgelopen jaar uitzonderlijk heeft ingezet voor het (cultureel) erfgoed van Nederland belonen voor zijn inzet. Vanaf 2 tot 25 september a.s. kunnen teams worden genomineerd. Stichting Nederland Monumentenland organiseert de prijs.
  18. Minister Van Engelshoven nomineert de corsocultuur in Nederland én het Zomercarnaval Rotterdam voor de Internationale Immaterieel Erfgoed-lijst van UNESCO. Na de inschrijving van het molenaarsambacht in 2017 worden dit de tweede en derde Nederlandse immaterieel erfgoed-nominaties.
  19. De vroegere Koloniën van Weldadigheid, die in Nederland en België aan het begin van de 19e eeuw werden opgezet voor de armenzorg, krijgen mogelijk in juli een plaats op de Unesco-werelderfgoedlijst. Dat vloeit voort uit de afspraken die minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) vandaag heeft onderschreven met Vlaams minister Matthias Diependaele (Onroerend Erfgoed). Zij spraken af dat België namens beide landen de aanvraag bij Unesco zal indienen. 
  20. Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) gaat Nederlands erfgoed beter beschermen. Daarmee wil ze voorkomen dat belangwekkend cultureel erfgoed in particulier bezit uit Nederland verdwijnt. Dat schrijft zij aan de Tweede Kamer in reactie op het rapport Van terughoudend naar betrokken, van de commissie-Pechtold. Deze commissie is eerder dit jaar gevraagd om de huidige regels tegen het licht te houden nadat de minister constateerde dat het beleid tekortschoot.