Op donderdag 23 maart vond een ROMA bijeenkomst plaats in het teken van de Omgevingswet, specifiek over de 'Omgeving van het monument' en het DSO. Deze keer waren we te gast in het Stadsmuseum Rhenen.
Maike Woldring, directeur van het Stadsmuseum Rhenen, heette iedereen welkom en vertelde iets over de geschiedenis van het pand en het museum.
In een volle zaal, trapte Marjolein Woltering van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deze middag af met een verhaal over de laatste actualiteiten m.b.t. erfgoed en de Omgevingswet. Met de intreding van de Omgevingswet zal er een nieuwe verplichting voor monumenten gaan gelden, de ‘omgeving van het monument’. Martin van Bleek van het Gelders Genootschap heeft afgelopen jaar gewerkt aan een handreiking hoe en waar je bij de ‘omgeving van het monument’ aan kan denken. Hij nam ons mee in de redenen waarom deze verplichting van belang is en wat er is opgenomen in de Omgevingswet. De handreiking biedt een stappenplan hoe met het erfgoed in je eigen gemeente om te gaan. Van belang is om allereerst al het erfgoed op een basiskaart zichtbaar te maken om patronen en structuren te ontdekken. Vanuit deze informatie is het mogelijk waarden te analyseren en beleid omtrent de omgeving van monumenten op te stellen.
Vervolgens gaf Martijn Snel, zelfstanding projectleider informatievoorziening Omgevingswet, de aanwezigen een kijkje in de nieuwe digitale omgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Door middel van een voorbeeld van een vergunningsaanvraag op een willekeurig adres, liet hij zien hoe de het loket werkt en hoe het proces verloopt van een vergunningsaanvraag. Dat was een hele uitdaging bleek!
In het interactieve deel van de middag werd de groep opgedeeld in kleine groepjes. Met de handreiking over de omgeving van het monument is er ook een spel bedacht om ambtenaren die zich bezig houden met monumenten te inspireren om na te denken over erfgoed in de fysieke omgeving. Daarnaast werd er nog een casus voorgelegd aan de groepjes over de bouw van een grote schuur die in een cultuurlandschap was gelegen en hoe daarmee om te gaan. De middag werd afgesloten met een gezellige borrel in het stadsmuseum.
Zie onderstaande links naar presentaties en producten:
- Presentatie Actualiteiten Omgevingswet
Marjolein Woltering – RCE - Presentatie Omgeving van het monument
Martin van Bleek – Gelders Genootschap - Presentatie DSO, de Nieuwe digitale omgeving
Martijn Snel – zelfstandig projectleider DSO
Heb je vragen over één van de presentaties of wil je het spel zelf een keer in je gemeente spelen, of een andere vraag? Neem dan contact op met het Steunpuntteam.