Het Steunpunt

actueel Nieuws

Verslag ROMA bijeenkomst Erfgoed en het omgevingsplan

Op 30 november 2023 vond de ROMA bijeenkomst plaats die gericht was op hoe erfgoed geregeld kan worden in het omgevingsplan. We waren te gast in de voormalige Sint Jacobuskerk in Zuilen te Utrecht. Hoe kan je bepaalde zaken regelen? Hoe is het nu geregeld en welke best practices kunnen we meenemen naar het omgevingsplan? Wat kan er straks nog onder het overgangsrecht en de bruidschat en wat moet er gelijk op de nieuwe wijze geregel worden in het omgevingsplan? Kan je nog wel een gemeentelijk monument of gemeentelijk beschermd gezicht aanwijzen op grond van de erfgoedverordening? En hoe registreer je straks je gemeentelijke monumenten in het DSO? 

Verslag ROMA 23 maart 2023 - Omgevingswet en Erfgoed

Op donderdag 23 maart vond een ROMA bijeenkomst plaats in het teken van de Omgevingswet, specifiek over de 'Omgeving van het monument' en het DSO. Deze keer waren we te gast in het Stadsmuseum Rhenen. 

Verslag ROMA bijeenkomst Landschap en groen erfgoed

Op donderdag 9 juni vond een ROMA bijeenkomst plaats in het Walkartkerkje te Zeist, speciaal in het teken van Landschappelijk en Groen erfgoed. Veel actuele ontwikkelingen, zoals woningbouw en de energietransitie, vinden plaats in het buitengebied. Het landschap is dynamisch. Maar hoe moet je met het landschap omgaan?

Verslag ROMA bijeenkomst Post 65 Erfgoed

Op 14 april 2022 vond de ROMA bijeenkomst plaats met als thema Post 65 Erfgoed. Bij deze bijeenkomst konden we elkaar weer als vanouds fysiek begroeten en wel in de inspirerende Emmauskerk te Nieuwegein aan de rand van de in de jaren ’70 en ’80 gebouwde ‘bloemkoolwijk’ Doorslag.

Terugblik online Werktafel Landgoederen en Buitenplaatsen

Op donderdag 10 februari 2022 vond de eerste werktafel landgoederen en buitenplaatsen plaats in samenwerking met het Platform Utrechtse Buitenplaatsen. Een druk bezochte online bijeenkomst! Er spelen veel actuele thema's rond buitenplaatsen en landgoederen; duurzaamheid, klimaatadaptatie, woningbouw, recreatie. Een goede reden om een speciale werktafel te organiseren voor de kennisuitwisseling door en voor gemeenten met buitenplaatsen/landgoederen. 

Verslag online ROMA bijeenkomst Metaaldetectie, de ErfgoedDeal en de MEBUG

Op 9 december 2021 stond de laatste ROMA bijeenkomst van het jaar in het teken van de Erfgoed Deal, de MEBUG en metaaldetectie. Door de Covid maatregelen waren we genoodzaakt de bijeenkomst weer online te houden, maar dat mocht de pret niet drukken.

Verslag ROMA A&O bijeenkomst 30 september 2021

Afgelopen donderdag 30 september is een speciale ROMA bijeenkomst georganiseerd samen met de RCE, Erfgoedacademie, Restauratiefonds en de Provincie Utrecht. Het STAMU deed hierbij mee aan een pilot van de A&O dagen in nieuwe stijl. Ook speciaal was dat het weer mogelijk was om met een grotere groep fysiek bij elkaar te komen. Sociëteit de Vereeniging in Utrecht heeft ons ontvangen in hun net gerestaureerde pand. 

Verslag Werktafel Kerkenvisies donderdag 16 september 2021

Op donderdag 16 september 2021 is een speciale werktafel over kerkenvisies georganiseerd. Weer voor het eerst een fysieke bijeenkomst vanuit STAMU in een prachtig kerkje in Zeist, de Walkartkerk.