Het Steunpunt

actueel Nieuws

Vacatures STAMU

Voor het STAMU zijn we op zoek naar twee mensen met passie voor cultureel erfgoed en archeologie of landschap!Zet jij de stap om, met je ervaring en kennis van cultureel erfgoed in de fysieke leefomgeving, de gemeenten in de meest diverse erfgoedprovincie van Nederland te ondersteunen en hun kennis op het onderwerp te bevorderen?

Uitnodiging ROMA bijeenkomst 30 mei - Erfgoed in de Klimaatstresstest

Graag nodigen we je uit voor de ROMA bijeenkomst op donderdag 30 mei met als thema Erfgoed in de Klimaatstresstest. Deze bijeenkomst organiseren wij in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Provincie Utrecht. Bij deze bijeenkomst kunnen we elkaar weer als vanouds begroeten op een inspirerende locatie. De bijeenkomst vindt plaats op Fort Vechten.

Verslag ROMA bijeenkomst Faro en Erfgoedbeleid

Op de bijeenkomst van donderdag 28 maart 2024 hebben we ons gericht op het het onlangs ondertekende Verdrag van Faro. We waren daarvoor te gast op het Fort Werk aan de Korte Uitweg (WKU) in Houten. Een fort dat door Stichting Reinaerde wordt gebruikt voor dagbesteding en als natuurkamping. Wat houdt het verdrag precies in en hoe kun je als gemeente hier invulling aan geven? Hoe kun je uitvoering geven aan de wettelijke taken, en tegelijkertijd inspelen op de behoeften en belangen van de inwoners in de gemeente? Hoe vind je samenwerking met collega’s en hoe zorg je er samen voor dat beleid vanuit een brede blik wordt opgesteld? En welke overeenkomsten of verschillen heeft het Verdrag van Faro met de participatie regels in de Omgevingswet? 

Verslag ROMA bijeenkomst Erfgoed en het omgevingsplan

Op 30 november 2023 vond de ROMA bijeenkomst plaats die gericht was op hoe erfgoed geregeld kan worden in het omgevingsplan. We waren te gast in de voormalige Sint Jacobuskerk in Zuilen te Utrecht. Hoe kan je bepaalde zaken regelen? Hoe is het nu geregeld en welke best practices kunnen we meenemen naar het omgevingsplan? Wat kan er straks nog onder het overgangsrecht en de bruidschat en wat moet er gelijk op de nieuwe wijze geregel worden in het omgevingsplan? Kan je nog wel een gemeentelijk monument of gemeentelijk beschermd gezicht aanwijzen op grond van de erfgoedverordening? En hoe registreer je straks je gemeentelijke monumenten in het DSO? 

Verslag ROMA 23 maart 2023 - Omgevingswet en Erfgoed

Op donderdag 23 maart vond een ROMA bijeenkomst plaats in het teken van de Omgevingswet, specifiek over de 'Omgeving van het monument' en het DSO. Deze keer waren we te gast in het Stadsmuseum Rhenen. 

Verslag ROMA bijeenkomst Landschap en groen erfgoed

Op donderdag 9 juni vond een ROMA bijeenkomst plaats in het Walkartkerkje te Zeist, speciaal in het teken van Landschappelijk en Groen erfgoed. Veel actuele ontwikkelingen, zoals woningbouw en de energietransitie, vinden plaats in het buitengebied. Het landschap is dynamisch. Maar hoe moet je met het landschap omgaan?

Verslag ROMA bijeenkomst Post 65 Erfgoed

Op 14 april 2022 vond de ROMA bijeenkomst plaats met als thema Post 65 Erfgoed. Bij deze bijeenkomst konden we elkaar weer als vanouds fysiek begroeten en wel in de inspirerende Emmauskerk te Nieuwegein aan de rand van de in de jaren ’70 en ’80 gebouwde ‘bloemkoolwijk’ Doorslag.

Terugblik online Werktafel Landgoederen en Buitenplaatsen

Op donderdag 10 februari 2022 vond de eerste werktafel landgoederen en buitenplaatsen plaats in samenwerking met het Platform Utrechtse Buitenplaatsen. Een druk bezochte online bijeenkomst! Er spelen veel actuele thema's rond buitenplaatsen en landgoederen; duurzaamheid, klimaatadaptatie, woningbouw, recreatie. Een goede reden om een speciale werktafel te organiseren voor de kennisuitwisseling door en voor gemeenten met buitenplaatsen/landgoederen. 

Verslag online ROMA bijeenkomst Metaaldetectie, de ErfgoedDeal en de MEBUG

Op 9 december 2021 stond de laatste ROMA bijeenkomst van het jaar in het teken van de Erfgoed Deal, de MEBUG en metaaldetectie. Door de Covid maatregelen waren we genoodzaakt de bijeenkomst weer online te houden, maar dat mocht de pret niet drukken.

Verslag ROMA A&O bijeenkomst 30 september 2021

Afgelopen donderdag 30 september is een speciale ROMA bijeenkomst georganiseerd samen met de RCE, Erfgoedacademie, Restauratiefonds en de Provincie Utrecht. Het STAMU deed hierbij mee aan een pilot van de A&O dagen in nieuwe stijl. Ook speciaal was dat het weer mogelijk was om met een grotere groep fysiek bij elkaar te komen. Sociëteit de Vereeniging in Utrecht heeft ons ontvangen in hun net gerestaureerde pand. 

Verslag Werktafel Kerkenvisies donderdag 16 september 2021

Op donderdag 16 september 2021 is een speciale werktafel over kerkenvisies georganiseerd. Weer voor het eerst een fysieke bijeenkomst vanuit STAMU in een prachtig kerkje in Zeist, de Walkartkerk.

Online ROMA bijeenkomst Rood & Groen

Op 3 juni 2021 vond de online ROMA bijeenkomst plaats met het Thema Rood & Groen. Hierbij werd ingezoomd op de klassieke monumentenzorg en de omgang met het landschap. De monumentenzorg en de omgang met het landschap is volop in ontwikkeling. Dat is deels aangewakkerd door de actuele ruimtelijke opgaven en transities, maar ook door verandering van cultuur en inzichten, nieuwe kennis, technieken en mogelijkheden. Tijdens de bijeenkomst werden inhoudelijk aandachtspunten belicht bij ontwikkelingen in het landschap en bij de herontwikkeling en restauratie van monumenten.

ROMA Webinar Thema Archeologie

Op 11 maart vond de ROMA webinar met het Thema Archeologie plaats voor de ambtenaren in de provincie Utrecht die archeologie integraal willen betrekken bij het erfgoedbeleid in hun gemeente. Hoe zorg je voor een integraal archeologiebeleid? En wanneer is het archeologiebeleid omgevingswet-proof? Kan een nieuw ontwikkelde format voor verwachtingskaarten hieraan bijdragen? En welke invloed heeft bijvoorbeeld de energietransitie op de archeologie?

Webinar Voorbereiding op de Omgevingswet

Op 2 februari 2021 vond de webinar plaats over de voorbereidingen op de Omgevingswet ten aanzien van erfgoed. Wij organiseerden de webinar in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het landelijke steunpuntennetwerk voor een grote opkomst van ambtenaren die zich bezighouden met erfgoed in de brede zin, ruimtelijke ordening en de Omgevingswet. De webinar werd gezamenlijk verzorgd voor de Provincies Noord- Holland, Utrecht en Zuid-Holland.

Online ROMA bijeenkomst Erfgoednieuws, actualiteiten en uitwisseling

Tijdens de online bijeenkomst op 10 december 2020 werd de grote groep deelnemers op de hoogte gebracht van nieuws en actualiteiten op erfgoedgebied. Daarbij konden ze ook elkaar weer spreken, netwerken en ervaring en kennis uitwisselen tijdens een kerstborrelworkshop.

Modelverordening op de gemeentelijke adviescommissie

Op 23 september is het vervolg op de handreiking over het adviesstelsel Omgevingskwaliteit verschenen, oftewel de bijlage in de vorm van de Modelverordening op de gemeentelijke adviescommissie.  Deze is opgesteld door o.a. de VNG en de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit. De bestaande commissies voor welstand, monumenten en ruimtelijke kwaliteit worden per 1 januari 2022 (ingangsdatum Omgevingswet) opgevolgd door een nieuw stelsel van onafhankelijke advisering. Het model is zo opgesteld dat de bestaande commissies zo naadloos mogelijk in het nieuwe adviesstelsel kunnen worden opgenomen.

Verslag ROMA webinar 24 september - Provinciaal erfgoedbeleid

Erfgoed in de Provinciale Omgevingsvisie en Verordening De webinar over het Provinciale omgevingsbeleid voor erfgoed werd door meer dan veertig mensen bijgewoond. Wietske Dubelaar gaf een presentatie waarin ze een toelichting gaf over het nieuwe cultuur- en erfgoedprogramma en de Provinciale omgevingsvisie met betrekking tot erfgoed. 

Omgevingswet & erfgoed

Onze ROMA bijeenkomst Omgevingswet deel 3 die gepland stond in mei kon helaas niet doorgaan. We hadden je graag persoonlijk ontvangen. Gelukkig kunnen we hiermee een alternatief bieden. Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en ons Netwerk Steunpunten Cultreel Erfgoed hebben wij een informatiepakket samengesteld om de gemeenten op weg te helpen voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Gevolgen Coronacrisis voor Utrechts Erfgoed

Het STAMU heeft de Utrechtse gemeenten gevraagd naar de gevolgen van de Coronacrisis voor het erfgoed. Daarbij is niet alleen gevraagd naar de consequenties voor de lokale erfgoedorganisaties, maar ook naar de gevolgen voor de gemeentelijke taken van het erfgoedbeleid. 

1e Werktafel Kerkenvisies

Op 25 februari 2020 kregen we een inspirerend voorbeeld en inzicht in de drijfveren voor een Kerkenvisie.  Vanuit het STAMU organiseren wij komende jaren een aantal keer een werktafel over de kerkenvisies. Bij deze eerste werktafel waren we te gast in Het Klooster te Woerden. Een voormalig klooster van de Franciscanenorde uit 1899 waar inmiddels het theater en centrum voor kunsteducatie is gevestigd.

ROMA bijeenkomst Duurzaamheid en de inpassing van de energietransitie in het erfgoed

Op 6 februari 2020 werden we in de Veldkeuken te Bunnik geïnspireerd en aan het denken gezet over de inpassing van de grote ruimtelijke opgaven in relatie tot erfgoed. Er was veel aandacht voor verduurzaming en de energietransitie, de impact daarvan op het erfgoed en landschap en de kansen die het kan bieden. Maar ook andere opgaven, zoals de woningbouw en klimaatadaptatie kwamen aan bod. 

Op weg met de Omgevingswet

Nederland heeft een zeer groot aantal wetten en regelingen die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving. Die hebben allemaal hun eigen systematiek, regels, procedures en afwegingskader. Met de Omgevingswet wil de overheid de regelgeving voor ruimtelijke ontwikkelingen vereenvoudigen en inzichtelijker maken. Daarnaast is er in de Omgevingswet veel ruimte om zaken decentraal op gemeentelijk niveau te regelen.