Op de bijeenkomst van donderdag 28 maart 2024 hebben we ons gericht op het het onlangs ondertekende Verdrag van Faro. We waren daarvoor te gast op het Fort Werk aan de Korte Uitweg (WKU) in Houten. Een fort dat door Stichting Reinaerde wordt gebruikt voor dagbesteding en als natuurkamping.
Wat houdt het verdrag precies in en hoe kun je als gemeente hier invulling aan geven? Hoe kun je uitvoering geven aan de wettelijke taken, en tegelijkertijd inspelen op de behoeften en belangen van de inwoners in de gemeente? Hoe vind je samenwerking met collega’s en hoe zorg je er samen voor dat beleid vanuit een brede blik wordt opgesteld? En welke overeenkomsten of verschillen heeft het Verdrag van Faro met de participatie regels in de Omgevingswet?
Ter introductie vertelde Hanneke Masselink, van het programma Faro bij de RCE, het nodige over de totstandkoming en de betekenis van het Verdrag van Faro en hoe dit verder geïmplementeerd wordt.
Vanessa Koomen, Implementatiecoach Omgevingswet regio Utrecht, vervolgde met een presentatie en korte lezing over de verschillen en overeenkomsten tussen de Omgevingswet en Faro. Daaruit bleek dat er zeker in de geest van de Omgevingswet en Faro er veel overeenkomsten zijn. Ze gaf daarbij ook tips hoe Faro op een goede manier in te zetten bij bijvoorbeeld de omgevingstafels.
Marianne Visser, nu participatiecoach bij Landschap Erfgoed Utrecht, nam ons mee hoe Faro in je werkzaamheden als ambtenaar te bewerkstelligen. Eerst gaf zij een beeld over participatie in het algemeen en hoe dit is ingebed in sommige organisatiestructuren. Ook gaf zij voorbeelden hoe bij projecten van Landschap Erfgoed Utrecht Faro wordt meegenomen.
Tijdens de rondleiding vertelde Michiel van Amerongen, medewerker op het fort WKU, iets over het fort en wat de stichting allemaal doet met dagbesteding en bezoekers.
Als laatste spreker gaf Carolien van Dam, beleidsadviseur Publieksbereik, Erfgoed en Cultuur voor de gemeente Woerden en Oudewater, een beeld van de verschillende erfgoedorganisaties en -partijen in haar gemeenten en op welke wijze deze (participatief) bijdragen aan het erfgoed.
In het interactieve deel van de middag werd de groep in twee groepen opgesplitst. Aan de hand van stellingen (en een denkbeeldige lijn) werd gediscussieerd over de rol van de erfgoedmedewerker en de participatie in de gemeente. Daaruit volgde dat er zeker enthousiasme is om aan de gang te gaan met Faro, maar dat er wel zorgen zijn hoe om te gaan met participatie en op welke wijze erfgoedgemeenschappen goed in beeld gebracht kunnen worden.
Uiteraard is er ook weer volop bijgepraat en genetwerkt tijdens de borrel in het café van het fort.
Presentaties
Hanneke Masselink - RCE
Vanessa Koomen - Implementatiecoach Omgevingswet regio Utrecht
Marianne Visser - LEU
Carolien van Dam - Gemeente Woerden
Downloads en links
Filmpje VNG Netwerkbijeenkomst 22 april 2024 - Verdag van Faro