Nederland heeft een zeer groot aantal wetten en regelingen die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving. Die hebben allemaal hun eigen systematiek, regels, procedures en afwegingskader. Met de Omgevingswet wil de overheid de regelgeving voor ruimtelijke ontwikkelingen vereenvoudigen en inzichtelijker maken. Daarnaast is er in de Omgevingswet veel ruimte om zaken decentraal op gemeentelijk niveau te regelen.
- De Omgevingswet gaat in 2021 van kracht. Dan treedt het deel van de Erfgoedwet in werking dat betrekking heeft op de fysieke leefomgeving. Dat is ook het moment dat gemeenten (opnieuw) een gemeentelijke adviescommissie ingesteld moeten hebben. Ook moet er vanaf dan verplicht rekening worden gehouden met de omgeving van het Rijksmonument. De vorm waarin, dat moet je als gemeente voor die tijd vastgelegd hebben. Je verordeningen en bestemmingplannen blijven nog gewoon van kracht gedurende de overgangsfase tot 2029. Veel zaken die nu door de overheid zijn geregeld, o.a. in het Bor en het Mor, gaan gelukkig mee in de Bruidsschat. Dat geeft je de ruimte om zelf een afweging te maken hoe je deze onderwerpen in de toekomst wilt regelen. In 2021 moeten de provincies ook hun omgevingsverordening gereed hebben. Gemeenten moeten de voorschriften die hierin zijn opgenomen doorvertalen naar hun eigen visie, beleid en regels.
- In 2024 wordt er van gemeenten verwacht dat ze hun omgevingsvisie gereed hebben. De omgevingsvisie wordt de opvolger van de structuurvisie: een strategische visie voor de lange termijn. De omgevingsvisie heeft echter een veel integraler karakter. Een omgevingsvisie gaat in op de samenhang tussen o.a. ruimte, cultureel erfgoed, landschap, natuur, verkeer en vervoer, infrastructuur, water en milieu. Daardoor zijn alle aspecten van de fysieke leefomgeving overzichtelijk bij elkaar in beeld.
- Elke gemeente moet in 2029 een vastgesteld omgevingsplan hebben. Er is maar één omgevingsplan voor het gehele gemeentelijke grondgebied. Alle verordeningen die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving en bestemmingsplannen gaan hierin op. Dus ook een erfgoed- of monumentenverordening en de welstandsnota. Bij initiatieven en ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving is dan direct duidelijk wat er wel en niet kan en welke regels er betrekking op hebben.
Neem een kijkje op de volgende websites voor meer informatie over de omgevingswet:
www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl
www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/omgevingswet
vng.nl/onderwerpenindex/omgevingswet
www.steunpunterfgoednh.nl/erfgoed-in-de-omgevingswet
www.erfgoedenruimte.nl
Ook relevant: ROMA bijeenkomst Van omgevingsvisie op weg naar omgevingsplan