We waren deze keer te gast in de historische visafslag in de gemeente Bunschoten aan de oude botterhaven alwaar we welkom zijn geheten door burgemeester Melis van de Groep en de veilingmeester. Diverse deelnemers hebben bij de veilingafslag een visje weten te bemachtigen.
Deze gemeente heeft op een bijzondere wijze de bevolking en alle belangengroepen betrokken bij het project 'Behoud Museumhaven Spakenburg'. Het behoud van de botters in de haven is van essentieel belang voor de identiteit van Spakenburg. Dit maakt een wezenlijk onderdeel uit van de geschiedenis en is van invloed geweest op de hele ontwikkeling van gemeente. En de botterhaven trekt veel toerisme, waardoor ook de omgeving hier een direct belang bij heeft. Het behoud van de boten in de haven is echter niet een vanzelfsprekendheid. Het onderhoud van de boten kost veel geld en het is varend erfgoed, waardoor het niet plaatsgebonden is. Vincent de Kieviet, beleidsmedewerker bij de gemeente Bunschoten, heeft ons meenemen in hoe dit project is aangepakt en wat het heeft opgeleverd.
Tevens hebben we op deze middag meer te horen gehoord over de problematiek van de archeologische bescherming van waterbodems. Aan de hand van het grote botterkerkhof voor de kust van Spakenburg, is Milo Verhamme, regio-archeoloog van het Centrum voor Archeologie Amersfoort (CAR), ingaan op de bescherming van archeologische waterbodemvindplaatsen via het gemeentelijk beleid. Ten aanzien van publieksbereik is een bijdrage geleverd vanuit Landschap Erfgoed Utrecht door Gert Hindriks. Waar kan het erfgoedbeleid van de gemeenten worden ondersteund met publieksbereik? Ook de website UtrechtAltijd is daarbij toegelicht.
Als mooie afsluiting zijn we een stukje gaan varen met een botter om zo echt de Spakenburgse geschiedenis te kunnen ervaren!