Provincie Utrecht

  1. Vanmiddag is het IJsselsteinse deel van de doorfietsroute Utrecht – IJsselstein geopend. Het fietspad langs de Baronieweg/Parallelweg is in opdracht van de provincie Utrecht afgelopen half jaar verbreed en verbeterd.
  2. De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug heeft op donderdagavond 25 april besloten burgemeester Frits Naafs aan te bevelen voor herbenoeming voor een nieuwe termijn van zes jaar.
  3. Op donderdagavond 25 april stelde de gemeenteraad de profielschets van de nieuwe burgemeester van Rhenen vast in aanwezigheid van de commissaris van de Koning.
  4. Aan de vooravond van de verjaardag van de Koning regende het vandaag weer volop lintjes.
  5. De nieuwe Fietsboot die sinds kort op de Vecht vaart, is duurzaam, elektrisch en stil. De Fietsboot wordt gerund door vrijwilligers en vaart een mooie route tussen Maarssen en Fort Nieuwersluis, langs UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies en door Oudhollandse landschappen.
  6. Na maanden van paraatheid is het ‘gladheidseizoen’ ten einde. Tussen oktober 2023 en april 2024 zijn 19 preventieve strooirondes uitgevoerd, naast 4 extra rondes om onverwachte gladheid te bestrijden.
  7. Innovatie in de landbouw ontstaat vaak door samenwerking tussen agrariërs onderling of met een kennispartij erbij. Provincie Utrecht stimuleert deze samenwerking met subsidie en stelt 4,6 miljoen beschikbaar.
  8. In 2020 was het een toevallige vondst: een groot drugslab bij Overberg. De omgeving ervan bleek ernstig vervuild. Het Rijk, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de provincie Utrecht hebben de handen ineen geslagen om het gebied weer schoon te krijgen.
  9. De vraag naar drinkwater in de provincie neemt toe. Tegelijkertijd is bekend dat de huidige bronnen niet toereikend zijn voor de toekomst. Daarom zijn drinkwaterbedrijven met hulp van de provincie op zoek naar nieuwe locaties om drinkwater te winnen.
  10. Het provinciebestuur heeft aangegeven PAS-melders voorrang te willen geven bij de uitgifte van de stikstofruimte. Vrijgekomen stikstofruimte kan worden opgeslagen in de Utrechtse stikstofdepositiebank.
  11. Aannemer Dura Vermeer voert vanaf 22 april werkzaamheden uit aan het fietspad van de Rijksstraatweg (N225) tussen Leersum-Amerongen, voor de aanleg van de doorfietsroute tussen Utrecht en Veenendaal.
  12. Geld verdienen door veilig te rijden. Het kan sinds afgelopen dinsdag in Elst (gemeente Rhenen). Daar is een spaarpaal in gebruik genomen.
  13. De provincie Utrecht en Strukton houden op maandagavond 22 april een inloopavond over het ontwerp en de uitvoering van het ecoduct aan de N226 in Maarsbergen.
  14. Burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden hervat naar verwachting per 4 mei zijn werkzaamheden.
  15. Welke innovaties ondersteunen een lang en gezond leven? Hoe gaat onze kenniseconomie zich hieraan aanpassen? Op maandag 15 april bezocht minister Adriaansens innovatielocatie Utrecht Science Park Bilthoven.
  16. Provincie Utrecht vindt het samen met de vervoerders Syntus Utrecht en U-OV belangrijk om te weten wat u van de dienstregeling vindt. Vul daarom de online enquête in voor 12 mei.
  17. Buslijn 565, de wijkbus Vreeswijk – Nieuwegein Centrum, gaat op werkdagen en zaterdagen tussen 10.30 en 17.30 uur vaker rijden door de inzet van een tweede achtpersoonsbusje.
  18. De Nationale Bijentelling start vandaag. Doe jij ook mee? Zo weten we waar de verschillende bijensoorten voorkomen en of de aantallen toe- of afnemen. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de bij.
  19. Van vrijdag 12 april 19:00 uur tot maandag 15 april 5:00 uur is de Woudenbergseweg (N226) in Maarsbergen afgesloten door wegwerkzaamheden. De weg is dicht tussen de Griftdijk en de verkeerslichten bij de Tuindorpweg.
  20. In de provincie Utrecht kwamen afgelopen jaar veertig verkeersdeelnemers bij een verkeersongeval om het leven. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  21. De gemeente Utrechtse Heuvelrug en provincie Utrecht houden op 24 april een inloopavond over het onderzoek naar de toekomst van het kruispunt in het centrum van Doorn. Het gaat om de kruising van de Dorpsstraat (N225) met de Langbroekerweg (N227).
  22. De subsidieregeling, waarmee we de energietransitie willen versnellen, is aangepast. Hij is nu ook te gebruiken voor lokale distributie van elektriciteit.
  23. In de zomer veel mensen afkoeling in en op het water, zoals bij de rivier de Eem. Dan is het belangrijk dat mensen weten welke regels er op het water gelden. Daarom is de campagne Varen doe je samen! gestart.
  24. Vervuilde grond weer beschikbaar maken voor woningbouw: op een perceel aan de Hoge Rijndijk in Woerden gaat het gebeuren.
  25. Met een speciaal ontwikkeld beloningssysteem, de Utrechtse Melkveehouders Boeren Beter (UMBB), gaat de provincie melkveehouders ondersteunen bij en aanzetten tot meer natuurinclusieve kringlooplandbouw.