Het Steunpunt

voor Ambtenaren

Het steunpunt ondersteunt gemeenten in de provincie Utrecht op het gebied van hun wettelijke taken ten aanzien van ruimtelijk erfgoed. Het steunpunt geeft advies en informatie en biedt de gemeenten een platform voor het bevorderen en uitwisselen van kennis op het gebied van cultureel erfgoed.

Diensten
Als (gemeente-) ambtenaar vormt u onze belangrijkste doelgroep. Onze website is dan ook vooral op u gericht. Mocht u nu voor het eerst met ons in aanraking komen en betrokken zijn binnen uw gemeentelijke organisatie bij erfgoed, schroom dat vooral niet om contact met ons op te nemen voor een (telefonisch) kennismakingsgesprek.

Onder het menu-onderdeel Diensten kunt u terugvinden wat wij voor uw gemeente en u kunnen betekenen. 

Onder het menu-onderdeel Nieuws vindt u terug welke activiteiten er aan komen en wat de actualiteiten zijn.

Bij het menu-onderdeel Documentatie kunt u uitgebreide informatie vinden over Erfgoed, beleid, wet- en regelgeving en specifieke thema's. Dit is niet onuitputtelijk maar mist u informatie waarvan u denkt dat die niet alleen voor u, maar ook voor andere gemeenten relevant is, laat het ons dan vooral weten. Dan kijken wij of we het kunnen aanvullen.

Verslag ROMA bijeenkomst Erfgoed en het omgevingsplan

Op 30 november 2023 vond de ROMA bijeenkomst plaats die gericht was op hoe erfgoed geregeld kan worden in het omgevingsplan. We waren te gast in de voormalige Sint Jacobuskerk in Zuilen te Utrecht. Hoe...

Verslag ROMA 23 maart 2023 - Omgevingswet en Erfgoed

Op donderdag 23 maart vond een ROMA bijeenkomst plaats in het teken van de Omgevingswet, specifiek over de 'Omgeving van het monument' en het DSO. Deze keer waren we te gast in het Stadsmuseum...

Het STAMU

Het team achter het steunpunt wordt gevormd door Vincent de Kieviet, Susan de Jong en Eliza van Rooijen. De coördinatie van het steunpunt ligt in handen van Susan en Vincent.

Als bouwkundige en architectuurhistoricus heeft Vincent niet alleen brede ervaring binnen gemeenteland met erfgoed, maar bijvoorbeeld ook met (cultuurhistorisch) toerisme. Met haar opleiding in de ruimtelijke ordening en ervaring in de erfgoedsector adviseert Susan de Jong over cultuurhistorie in het landschap en groen erfgoed. Eliza heeft brede ervaring als archeoloog.

Samen met de teams van Landschap Erfgoed Utrecht en MooiSticht kunnen zij een antwoord geven op alle vragen over het ruimtelijk erfgoed.

Landelijk netwerk

Het STAMU maakt deel uit van het landelijk dekkende netwerk van steunpunten voor het Cultureel Erfgoed.

Partners

Het STAMU werkt veel samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Nationaal Restauratiefonds, de Monumentenwacht Utrecht, MooiSticht, Landschap Erfgoed Utrecht. En nog vele anderen.

Nieuwsbrief

Als ambtenaar kan je je inschrijven voor onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Wij ondersteunen gemeenten in hun zorg voor het cultureel erfgoed

De ene gemeente heeft meer ondersteuning nodig dan de andere. Dat geeft niets. Voor elke gemeente kunnen wij bieden waar de behoefte aan is. Of het nu gaat om het meekijken bij het opstellen van beleid, juridische erfgoedvraagstukken, of om goed geïnformeerd te blijven over de meest actuele thema's.