Ja, in een gebied dat middels een gemeentelijke (erfgoed-)verordening of bestemmingsplan is aangewezen als gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht geldt het standaard vergunningvrij conform de WABO - Bor bijlage II. Dit in tegenstelling tot een rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht.
Er is wel een uitzondering op mogelijk, en dat is op moment dat een gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht feitelijk is aanwezen als een gemeentelijk monument met nadere regels. Voor gemeentelijke monumenten geldt namelijk geen standaard vergunningvrij. De juridische koppeling kan bijvoorbeeld in de definitiebepaling van een erfgoedverordening gelegd worden. Dit komt in de praktijk echter nauwelijks voor.
Met de komst van de Omgevingswet wordt het voor gemeenten mogelijk om voor objecten of gebieden het standaard vergunningvrij uit te zonderen zonder het aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dat moeten zij dan opnemen in de regels van hun omgevingsplan.
Indien derden een element willen plaatsen in de openbare ruimte van een Rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht, dan is dat vergunningsplichtig.
Indien de gemeente de elementen zelf plaatst en ze zijn onder de categorie straatmeubilair te scharen, dan is het vergunningsvrij. Art 2 lid 18 onderdeel 9 juncto Art 4a lid 2 onderdeel b onder 4 van het BOR Bijlage II is dan van toepassing. Volgens jurisprudentie zijn bijvoorbeeld lantaarnpalen ook onder straatmeubilair te scharen. Deze categorie kan dus vrij breed getrokken worden.